Het kweken van Kohaku.
De eerste variëteit waar de meeste mensen aan denken bij Koi is de Kohaku. Deze kweek is echter een gemakkelijke kweek. Hiervoor heb je slechts twee Kohaku ouder dieren nodig. Zet Kohaku tegen Kohaku en je krijgt op 100% zeker Kohaku nakomelingen. Het kweken echter van hoge kwaliteit Kohaku is een geheel andere kwestie.
Wat ik daarmee bedoel is het volgende. Als we twee Kohaku tegen elkaar zetten krijgen we de volgende variëteiten. Witte Koi ( Shiro Muji ) Rode Koi ( Aka Muji ) en rood witte Koi, de Kohaku.Dus om Kohaku te kweken is niet het moeilijkste. Het moeilijke is dat we vooral veel Kohaku willen kweken met een aantrekkelijk patroon.
Stap 1 bij kwaliteit is dat we ouder dieren nodig hebben die grotere patronen vererven. Niet het ouder dieren patroon, maar wel een aantrekkelijk patroon. Om ervan uit te gaan dat we veel vissen met dezelfde patronen als de ouders krijgen is geheel verkeerd. Niets is namelijk minder waar. Er zullen er zeker enkele bij zitten die een soort gelijk patroon hebben, maar dat zijn er slechts enkele. Alle andere hebben een duidelijk afwijkend patroon als de ouder dieren. Dat word vooral duidelijk als men de Koi bekijkt na alle selecties. Dat dus een patroon vererft is helaas niet waar.
Stap 2 is dat we moeten kweken met vissen die ook huid kwaliteit en kleur moeten vererven.
De meeste weten niet dat de witte kleur veruit belangrijker is bij de kweek als de rode kleur. Dat kan heel gemakkelijk uitgelegd worden aan de hand van het volgende voorbeeld.
Neem een wit vel papier en leg daarop een rode sticker. Neem dan ook een vel papier met een enigszins lichte verkleuring naar geel of grijs. Plaatst ook op dit papier een zelfde rode sticker. Als je nu kijkt naar beide vellen papier zie je duidelijk de rode kleur op het witste vel papier veel dieper aandoet in kleur. Dit ondanks dat de rode stickers op beide vellen dezelfde kleur hebben. Duidelijk is dus dat de wittere kleur meer kracht geeft aan een tweede kleur.
Stap 3 is de glans van de huid.
Neem ook nu weer twee vellen papier. Nu echter beide even wit. Het verschil zit hem nu in de glans van het papier. Een vel glanst dus duidelijk meer als het andere vel. Neem nu beide rode stickers weer en plaats deze elk weer op een vel papier. Ook nu kun je meteen duidelijk zien dat de sticker op het meer glanzende papier dieper in kleur lijkt. Dit omdat het licht als een spiegel op het wit weerkaatst. Nu is het echter meer in verband met de glans en dus niet met de witte kleur. Deze is hetzelfde wit op beide vellen papier. Een glanzende huid is ook en met name belangrijk voor lang jong blijvende uitstraling. Hierop kom ik in latere artikelen zeker nog zeer uitvoerig op terug.
Stap 4 is de bodyshape. Als we kweken met vissen die een minder goede huidkwaliteit hebben zullen we zeker ook enkele vissen hebben met een goede bodyshape uit deze kweek. Het nadeel is echter dat dit er slechts enkele zullen zijn. We starten dus al met een slechte basis en de enkele visjes met een goede lichaamsbouw zijn diegene die eerder terug te voeren zijn naar de grootouders. Dus we gaan niet vooruit in de kweek maar eerder achteruit. Met name ook voor de toekomstige kweken hebben we hierdoor al een slechte basis gelegd. Om de bouw te verbeteren heeft men bijvoorbeeld in Japan in het verleden Magoi ingezet. Dit om de grote en de lichaamsbouw van de Magoi in de gewenste bloedlijn te verkrijgen. De Magoi was dus met andere woorden verantwoordelijk voor de
toekomstige bouw en grote van de meeste vissen die we nu zien. Dat klinkt allemaal simpel, maar geloof me dat het verre van dat is. Een verder nadeel is dat dergelijke ontwikkelingen veel tijd en geduld kosten.
Een paar Kohaku Kweekdieren
Stap 5 zijn de vinnen.
De kweek met vissen met kleine en of spits toelopende vinnen hebben het grote nadeel dat deze meestal ook deze nadelen vererven. Ook een kleine staart is een kenmerk wat vaak door vererft word. De vinnen en staart bij de kweek vissen dienen dus groot en mooi rond te zijn.
Volgende week zal ik dieper ingaan op de vijvers en de eerste selecties.