Korrelgrootte koivoer 3 mm

3-mm-korrelAlleen de 3 mm maat koivoer als korrelgrootte!

Probleem bij voeding is dat vele Koiliefhebbers menen dat een grote korrel bij grote Koi behoort en een kleine korrel bij kleine Koi. Waarom hebben wij dan gekozen voor slechts een korrelgrote koivoer van 3 mm.

Hoe groter de pellet koivoer dus te langer het duurt om deze geheel te doordringen van water. Dat is echter uitermate belangrijk bij de voeding opname van Koi. Vissen kennen door de miljoenen jaren evolutie geen droog voer. Wat wij in de korte tijd proberen op te dwingen is iets wat in de biologie niet is toegestaan.

Een aquatisch leven droog voer opdringen. Het probleem hierbij is dat de vissen dit wel opeten en voor een groot gedeelte ook wel verwerken (lees groot gedeelte) Het is echter geheel tegen hun natuur in.

Alles in een aquatisch milieu is nat en niet droog.

Juist omdat het nat is kan het veel effectiever opgenomen en verteerd worden. De keeltanden van de Koi kraken het koivoer en veelal komen droge stukken dan in het darmsysteem waar noodgedwongen vocht bijgevoegd moet worden om de vertering in gang te zetten. Vooral dat woord vocht is van belang want zonder vocht en de nodige enzymen word het koivoer niet afgebroken.

Hoe groter de korrel is des te meer en moeilijker is de vochtopname.

We weten allemaal dat Koi echte eters zijn en zodra het koivoer het water raakt stormen ze hier op af en schrokken zeker in het begin zoveel en zo snel mogelijk naar binnen. Dus de contacttijd met water is veelal zeer kort. Dat betekent dus dat het koivoer niet of nauwelijks de kans krijgt om vocht op te nemen. Het beste zou dus zijn om het koivoer voor te weken. We weten echter allemaal uit ervaring dat slechts heel weinig mensen dit doen. Om hier toch de beste oplossing voor te vinden hebben wij besloten uitsluitend een 3 mm korrelgrootte te produceren.

Door de kleine korrelgrootte neemt het koivoer ook bij een zeer korte contact tijd met water voldoende vocht op. Bij een grotere korrel is die vochtopname procentueel beduidend minder.