Over Jos Aben

jos-aben-boekNa vele artikelen geschreven te hebben in diverse toonaangevende Koi vakbladen heeft Jos Aben inmiddels een boek geschreven en diverse webpagina’s samengesteld met informatie over de diverse Koi variëteiten. Jos heeft hierbij geput uit zijn jarenlange ervaring in de Koi wereld.

Jos Aben is inmiddels een van de langst zittende eigenaars van één en dezelfde Koifarm in Europa. Zijn farm, A&C koi, bestaat reeds 29 jaar.

Voordat Jos besmet raakte met het Koi-virus had hij zeer uiteenlopende werkzaamheden. Zo was hij onder andere reclameontwerper, kunstrestaurateur, muzikant en componist. Als componist is hij de hele wereld over gereisd. Op één van zijn reizen in het buitenland kreeg hij een aantal koi cadeau die thuis in zijn vijver vrijwel meteen dood gingen. Nadat een nieuwe poging om een aantal nieuwe koi in leven te houden ook mislukte, probeerde Jos te achterhalen wat hiervan de oorzaak was. Dit laatste typeert de persoon die Jos is, want hij rustte niet voordat hij alles over het onderwerp te weten was gekomen wat op het moment bekend was.

Een aantal jaren later startte hij zijn huidige hoveniersbedrijf en niet lang daarna begon hij Koi te importeren uit Japan. Na een periode Koi uit Japan verkocht te hebben, begon Jos thuis te experimenteren met het kweken van Koi. Ook was Jos 21 jaar geleden de eerste in Nederland die op Koi gerichte cursussen gaf.

Na vijf jaar experimenteren, vond hij zijn eigen kweek goed genoeg om te gaan verkopen. Nu jaren later, na de verkoop van zijn eerste zelf gekweekte koi, kan men zeggen dat Jos heeft laten zien dat goede kwaliteit Koi niet alleen uit Japan komt.

Jarenlang werd de strijd gevoerd tegen de heersende opvatting dat goede Koi alléén uit Japan komt. Gezien de stijgende erkenning in de wereld voor de “Yoshikigoi” en kweekmethoden worden de Yoshikigoi nu steeds meer in een adem genoemd met de Koi afkomstig uit Japan.

Yoshikigoi heeft verschillende kweeklocaties in Nederland en Polen. In totaal heeft Jos samen met zijn partner Ernst Driessen ruim 60 hectare aan grond tot zijn beschikking. De kweekfaciliteit in Polen zal in de aankomende jaren nog verder uitgebreid worden zodat Yoshikigoi uitgroeit tot een van de grootste Koifarm in de wereld qua watervolume. Deze enorme hoeveelheid water bestaat vooral uit Mudponds voor het op- en door laten groeien van de gekweekte Koi.