Kohaku

De Kohaku is volgens velen de Koi die men pas werkelijk gaat waarderen als men al wat langer met Koi bezig is.
Het spreekwoord zegt vaak, De Koihobby begint en eindigt met Kohaku.

De eenvoud en de rust die een Kohaku uitstraalt spreekt vaak voor zich.

Een sneeuw witte huid is bij elke Kohaku van kwaliteit een absolute must. Alleen dan komt de rode tekening optimaal tot zijn recht. De rode kleur moet vanaf de kop tot net voor de staart zoveel mogelijk uit een pigment bestaan. Hiermee bedoel ik dat de rode kleur op de kop niet of nauwelijks af mag wijken van de rode kleur op de rest van het lichaam. De tekening moet of zeer rustig of juist fantasie rijk verlopen. Een mooie twee-stap (Nidan )of drie-stap ( Sandan ) Kohaku kan net zoveel tot de verbeelding spreken als een Kohaku met meer een tekening als rode eilanden op het witte water.

Kortom, de tekening van een Kohaku is veelal persoonlijk en het geeft dan ook elke Kohaku een persoonlijke uitstraling.

Wel is het belangrijk net als bij de Sanke dat de tekening niet teveel onder de middellijn ( naturaal ) lijn doorloopt.
Bij een jonge en dus kleinere Koi zie je niet duidelijk het waarom dit zo belangrijk is. Indien de vis echter groeit word de Koi ook breder. Hierdoor word de tekening naar boven gedrukt en komt dan vrij te liggen in de witte ondergrond. Wat op zich je eilandvorming zeer ten goed komt. Dus is het belangrijk bij jonge vissen hierop te letten om later dit belangrijke kenmerk in de grote Koi terug te zien.

Hier een van onze Yoshikigoi Kohaku die de naam Maruten Kohaku draagt.
Maruten omdat hij een Tancho spot heeft op het hoofd. Een echte Tancho Kohaku heeft alleen een rode spot op het hoofd en in het geheel geen rood op het lichaam. Zodra de Tancho Kohaku echter ook een rode tekening op het lichaam heeft dan veranderd de naam Tancho Kohaku in Maruten Kohaku.

De hier afgebeelde Maruten Kohaku is 65 cm groot en zal zeker nog de nodige centimeters toe nemen.
Als zij wat groter word zal steeds meer de tekening die nu nog net even de naturaal lijn overlapt vrij komen staan.