Mudponds en selecties.

Vorige week hebben we het gehad over de kweek van Kohaku en wat daarbij belangrijk is.

Na de kweek komen echter een aantal zaken naar voren die essentieel en zeker net zo belangrijk als niet belangrijker zijn.

Om goede ouders met de best mogelijke vererving te hebben is een. Om dan ook zoveel mogelijk broed uit te laten groeien tot 10 a 18 cm visjes in slechts 3 tot 5 maanden is weer een geheel ander aspect. Daarvoor is bij een grote kweek dus veel water ( vijvers) nodig met het juiste aquatisch leven. Met aquatisch leven bedoel ik plankton en algen en juist weinig natuurlijke rovertjes.

Hierna is een snelle en vooral ook strenge eerste selectie nodig om plaats te maken voor meer leefruimte voor de betere overblijvers ( kwaliteit ). Ook moeten we de best mogelijke en blijvende waterkwaliteit kunnen behouden. Juiste voeding en vooral ook meerdere voeder beurten per dag maken het plaatje dan compleet.

De factor geluk in de vorm van een vroeg warm voorjaar en een lange warme zomer waardoor de water temperatuur snel stijgt naar 24 graden. Belangrijk dat we deze 24 graden zo lang mogelijk behouden. De laatste factor geluk is weinig natuurlijke uitval van de broed.

20160401-1-yoshikigoi

1: Het belang van een warm en vroeg voorjaar is dat men snel de eerste kweken op kan zetten.

Des te eerder men namelijk kan kweken des te groter zijn de Tosai voordat de winter aanbreekt. In Japan heeft men het grote voordeel van eigenlijk altijd een snel en warm voorjaar en zeer goede Zomers. Het voordeel hiervan is dan men zo goed als altijd op dezelfde tijd met de kweek kan beginnen. De warme en lange zomers zorgen dan voor een constante en snelle groei en dus ontwikkeling. Dit betekend dat zij dus in hun planning het iets gemakkelijker hebben als andere farms waar het weer de water temperatuur veel negatiever beïnvloed.

Om de broed de best overleving kans te bieden, moet de watertemperatuur minimaal 16 tot 18 graden zijn. De redenen daarvoor zijn in eerste instantie de explosieve groei van het benodigde aquatisch leven en de daaraan vast gekoppelde groei en ontwikkeling van het broed. Ook groeit de broed zo goed als niet bij lagere water temperaturen waardoor hun eerste ontwikkeling dus al geremd word.

Zoals de meeste mensen wel weten kunnen Koi bij 20-21 graden ongeveer 1 tot 1.5% lichaamsgewicht verteren per dag. Bij 24 graden is dat ongeveer 3%. Dat is dus het dubbele!

Van elke kg Koi voer die de Koi eten krijgt men ongeveer 0.6 kg terug aan gewicht bij Koi. Het verschil is dus enorm als men 1.5 of 3% voeren kan. Elke kweker hoopt dus op een lange en warme zomer voor een optimale groei en ontwikkeling.

20160401-3-yoshikigoi

2: Ook het aantal wat een Koifarm kan kweken is afhankelijk van de watertemperatuur.

Indien het voorjaar slechts langzaam op gang komt en de water temperatuur dus lang laag blijft verschuift zich ook het kweekseizoen. Hiermee bedoel ik dat men later kan beginnen met de kweek. Later beginnen met de kweek betekend echter ook later beginnen met de selecties. Omdat alle Koibroed toch geselecteerd moeten worden is tijd dus een zeer belangrijke factor. Later beginnen met de kweek betekend ook later beginnen met de selecties. Als een kweker bij deze selecties vanaf de eerste selectie elke dag moet selecteren is tijd dus een belangrijke kwestie. Indien dus de watertemperatuur in het voorjaar bijvoorbeeld 3 a 4 weken later pas op de juiste temperatuur is verschuift zich dus ook de kweek met 3 a 4 weken. Nadeel hiervan is dat men pas later kan beginnen met de selectie. Omdat men echter elke dag selecteert kan slechts een bepaald aantal geselecteerd worden. Als we bij beginnen met kweken op de Yoshikigoi Koifarm kunnen wij uitsluitend kweken wat we ook kunnen selecteren. Dat betekent dat indien we 2 miljoen broed kweken in één week en we hetzelfde doen in week 2 hebben we een totaal van 4 miljoen broed in slechts wee weken. Indien we echter maximaal 1.5 miljoen vissen per week kunnen selecteren zou dat betekenen dat we elke week nog een half miljoen niet geselecteerde broed over hebben. In twee weken zouden dat er al een miljoen zijn. Een half miljoen van week een en hetzelfde in week 2.

Doe dit voor 6 opvolgende weken en u zien waar dit heen gaat. De niet-geselecteerde broed zal zich veel minder ontwikkelen en nog steeds zijn vermengd zijn met de goede. Dus ook de goede ontwikkelen zich slecht. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat we het bedrag dat we kweken ook kunnen selecteren.

Onder goede omstandigheden kan men door kweken tot eind Juli.

Soms zetten we dan nog een kweek op in augustus, maar dit zijn meestal kweken die we als proef opzetten om nieuwe kweken te beoordelen op kwaliteit. Van deze late kweken worden door ons alleen een veel kleiner aantal aangehouden. Dit kleiner aantal heeft het voordeel dat ze met veel minder op de vijvers uitgezet kunnen worden. Hierdoor ontwikkelen ze veel sneller en kunnen dus ook veel eerder geselecteerd worden als ze op de juiste grote zijn. Alle andere kweken moeten dan echter al gedaan zijn. Indien men dus pas later kan beginnen met de kweek kunnen er ook minder vissen worden gekweekt omdat men gewoon door deze latere start minder tijd heeft om ze te selecteren.

20160401-2-yoshikigoi

Volgende week deel 3

Mudponds en Koibroed.