Netto eiwit benutting. Deel 3

Netto eiwit benutting.
Deel 3

Hoe neemt het lichaam nu eigenlijk de eiwitten op en wat is het voordeel bij een hoge NEB waarde?

Eiwitten splitsen zich in aminozuren. Daarvoor zijn enzymen nodig die de eiwitten splitsen. De enzymen die de eiwitten splitsen heten Proteasen en de gevormde aminozuren komen dan via de bloedbaan bij alle lichaamscellen. Hiermee worden nieuwe lichaamseigen eiwitten gemaakt. Hoogwaardig eiwit heeft automatisch een hoger NEB waarde. Dat betekend heel eenvoudig gezegd dat door de hogere eiwit benutting de winning van alle essentiële aminozuren hoger ligt. Dit geeft een hogere opbrengst in voedingswaarde weer. Vaak word aangehaald dat in het koivoer alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd zijn. In vismeel en of Koivoer zullen zich echter altijd de juiste Aminozuren bevinden die overeen komen met het lichaamseigen eiwit. Alleen het aantal en de kwaliteit kan hierin verschillen. Dit bepaald dan weer het voordeel en de kwaliteit van de NEB waarde van het aangeboden voer.

Drijvend Koivoer.

Drijvend maken van een korrel is nog niet zo eenvoudig en hiervoor zijn speciale niet zo eenvoudige technieken en machines nodig. Ook word drijvend Koivoer vaak afgedaan als iets negatiefs en de Koi op een niet natuurlijke wijze benaderd. Het zijn namelijk bodemeters en slurpen slechts af en toe wat van de oppervlakte. Wij willen echter de Koi graag op zijn best zien en ook observeren. Dat drijvend voer hiervoor meer geschikt is als zinkend zal duidelijk zijn. Niet voor niets is 90% van al het Koivoer wat in Japan door alle kwekers gebruikt word drijvend en niet zinkend. De regel waar hier afgeweken word is vaak bij het klaar stomen van de vissen voor de Koishow. De vissen zoals wij ze zien in al hun pracht uit de mudponds zien komen zijn zover ik weet uitsluitend met drijvend voer groot gebracht.

Graag wil ik iedereen vragen die hierover een andere mening heeft hierop te reageren.

Summerfood  Winterfood

Het is overigens bewezen bij karpers dat bij een duidelijk verhoogde stroming een betere en vooral hogere voeder conversie plaatsvind bij een gelijkblijvend aanbod van voer. Dit betekent duidelijk meer gewicht en meer groei met hetzelfde gewicht aan voer. Voor degene die meer stroming willen creëren in hun vijver is het belangrijk dat meer stroming niet betekend dat dit ook door het filtersysteem moet. Men moet de doorstroming van het filter op de aanbevolen snelheid houden en voor de extra stroming in de vijver extra pompen in de vijver installeren en dus niet in het filter.

Ingrediënten met een hoger suikergehalte.

Vaak word ook aangehaald dat de keuze voor ingrediënten met een natuurlijk hoger suikergehalte toch minder belangrijk zijn als wij prefereren. Daarom wil ik een volgende keer ook hierop graag ingaan en de voor en nadelen van hogere suikergehaltes in de ingrediënten van het Koivoer bespreken. Ik zal dan proberen duidelijk te maken waarom een lager suikergehalte van de ingrediënten belangrijk is.

Productie proces Koivoer.

Als men het bovenstaande goed gelezen heeft dan begrijpt men dat er veel fout kan gaan in het productie en kwaliteit proces. Het productie proces is iets wat onder de strengste voorschriften plaats vindt. Hiermee word bedoeld dat de grootste moeite en ook voorzorg maatregelen getroffen worden zodat onder andere geen schimmel of andere negatieve elementen het voer negatief kunnen belasten. Onder andere juist het vismeel is een bron van besmetting op het moment dat het of over datum is, of nog erger door een verkeerd en niet gestuurd hygiënisch verwerking proces omslaat in bederfelijke waar.

Shiro selection

Steeds meer mensen maken inmiddels ook thuis hun Koivoer. Maar zelfgemaakt voer moet zich altijd bewust zijn van de gevaren die hieraan kunnen kleven. Al het zelf gemaakte voer zou naar mijn overtuiging ook meteen na het maken van de pallet meteen ingevroren moeten worden. Alleen de dagelijkse portie Koivoer zou men dan elke dag weer moeten ontdooien. Gebruik hiervoor in ieder geval niet de magnetron. Bij het opwarmen in de magnetron word de NEB verlaagd.

Jos Aben
Yoshikigoi